آپاندیس چیست و کجاست؟

آپاندیس لوله 1/2 3 اینچی از بافت است که از روده بزرگ امتداد می یابد. مطالعه نشان می دهد آپاندیس ممکن است نقشی در ایمنی شکم داشته باشد ، اما هیچ چیز قطعی نیست. چیزی که می دانیم این است :ما بدون آن می توانیم بدون عواقب زندگی کنیم.

آماس آپاندیس وضعیت اورژانسی پزشکی است که تقریبا همیشه مستلزم جراحی فوری برای حذف آپاندیس است. این آپاندیس ملتهب درمان نشده است سرانجام می ترکد یا سوراخ خواهد شد ، مواد عفونی به حفره شکمی ریخته خواهد شد این می تواند منجر به پریتونیت ، التهاب شدید شکمی شود که می تواند مهلک باشد مگر این که با آنتی بیوتیک های قوی درمان شود.

بعضی اوقات یک دمل پر از چرک ( عفونت که از بقیه بدن جدا شده ) خارج از آپاندیس ملتهب قرار می گیرد. بافت اسکار سپس دیوار را از بقیه شکم جدا و از گسترش عفونت جلوگیری می کند.

دمل آپاندیس می تواند بترکد یا سوراخ شود. به همین دلیل تقریبا در تمام موارد به صورت اورژانسی درمان می شوند و نیازمند عمل جراحی هستند . در ایالات متحده، یک نفر در 20 نفر ممکن است مبتلا شود. اگر چه در هر سنی ممکن است ایجاد شود ، آپاندیس زیر 2 سال خیلی کم و بیشتر بین سنین 10 تا 30 اتفاق می افتد.


آپاندیسیت چیست؟

آپاندیسیت (Appendicitis) مشکلی است که در آن آپاندیس (appendix) شما ملتهب شده و پر از چرک می شود. آپاندیس زائده ای کوچک و انگشتی شکل است که از روده ی بزرگ و درناحیه پایین و راست شکم منشعب می شود. هرچند آپاندیس هنوز فایده شناخته شده ای ندارد، اما می تواند باعث مشکلاتی جدی شود.

درد آپاندیسیت از نواحی اطراف ناف شروع شده و به سمت ناحیه راست و پایین شکم شما حرکت می کند. درد آپاندیسیت در طول 12 تا 18 ساعت زیاد شده و کم کم شدید می شود. آپاندیسیت برای هرکسی ممکن است اتفاق بیافتد اما شیوع آن در سنین بین 10 تا 30 سالگی بیشتر می باشد. درمان معمول و استاندارد آپاندیسیت برداشت آپاندیس است.


علل ابتلا به آپاندیس چیست ؟

التهاب آپاندیس یا همان آپاندیسیت زمانی اتفاق می افتد که آپاندیس بسته می شود و اغلب توسط مدفوع یک جسم خارجی یا سرطان مسدود می شود. ممکن است ناشی از عفونت باشد چون آپاندیس می تواند در پاسخ به هر گونه عفونت در بدن ورم کند. 1


علائم آپاندیس را می شناسید؟

درد در ناحیه شکم یکی از متداول ترین نوع دردها است. مثل دل درد ناشی از سندروم روده تحریک پذیر، مشکلات گوارشی، عفونت های دستگاه ادراری و بیماری های التهابی لگن، بیماری عفونی که در ناحیه لگن و رحم اکثر خانم ها اتفاق خواهد افتاد.

شما ممکن است که دل دردهای زیادی را تجربه کرده باشید اگر دچار یبوست، مسمومیت غذایی، سنگ کلیه، مشکلات گوارشی شده باشید. بنابراین بسیار مهم است که به دنبال دیگر نشانه های آپاندیس باشید اگر احساس دل درد می کنید.




علائم رایج آپاندیس

هنگام ایجاد آپاندیس افراد دیگر علائم آن را تجربه می کنند از جمله:

بی اشتهایی
تهوع
استفراغ
تب خفیف
عدم توانایی خارج کردن گاز و یا کار کردن روده
تورم شکم
یبوست یا اسهال

بسیار مهم است که بدانید اگر آپاندیس گرفته باشید وقتی که می چرخید، نفس عمیق می کشید، سرفه یا عطسه می کنید درد شدیدی در ناحیه شکم احساس می کنید. درد در قسمت پایین شکم کمتر خواهد شد و اگر با دست آن ناحیه را فشار دهید و سریع رها کنید درد زیادی احساس خواهید کرد. 2


درمان

در اکثر مواقع، برای درمان آپاندیس جراح بلافاصله پس از تشخیص، آپاندیس را از بدن خارج می‌کند. اگر سی تی اسکن نشان دهد یک آبسه در محل ایجاد شده است، احتمالاً لازم است ابتدا از آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت ایجاد شده استفاده شود. به این ترتیب خارج کردن آپاندیس در ادامه و پس از بر طرف شدن عفونت و التهاب ایجاد شده انجام می‌شود.

آزمایش‌های انجام شده برای تشخیص آپاندیسیت کامل نیستند. در نتیجه، این آزمایش‌ها ممکن است نشان دهند وضعیت آپاندیس شما در حالت عادی قرار دارد. در اینگونه مواقع، معمولاً جراح آپاندیس را از بدن خارج کرده و وضعیت سایر نقاط شکم را برای مشخص کردن سایر علائم ایجاد درد مورد بررسی و معاینه قرار می‌دهد.

در صورتی که شما دارای علایم آپادنیس حاد باشید، معمولاً نیاز است در اسرع وقت از بدن خارج شود. این عمل جراحی معمولاً به عنوان آپاندکتومی یا آپاندیسکتومی شناخته می‌شود. علاوه بر این در صورتی برای بیمار عمل جراحی پیشنهاد می‌شود که احتمال ابتلای بیمار به آپاندیسیت وجود داشته باشد ولی امکان تشخیص دقیق مشکل وجود نداشته باشد. این شرایط به این دلیل در نظر گرفته می‌شود که خارج کردن آن ایمن‌تر است و خطر ترکیدن آپاندیس را از بین می‌برد. در انسان‌ها، آپاندیس هیچ عملکرد مهمی را بر عهده ندارد و به همین دلیل خارج کردن آن در عمل جراحی از بدن هیچگونه مشکلی را برای فرد در بلند مدت به همراه ندارد.


عمل جراحی

عمل جراحی آپاندکتومی تحت بی هوشی عمومی انجام می‌شود و در این حالت می‌توان از تکنیک «جراحی بسته یا سوراخ کلید» یا تکنیک «باز» برای این کار استفاده کرد.


جراحی بسته یا سوراخ کلید
جراحی سوراخ کلید (لاپروسکوپی) معمولاً روشی است که برای عمل آپاندیس از اولویت و برتری برخوردار است، زیرا در این روش دوره ریکاوری بیمار سریع‌تر از عمل جراحی باز است. این روش درمانی شامل ایجاد سه یا چهار برش کوچک در ناحیه شکم است. در ادامه ابزارهای خاص به شکم وارد می‌شوند که این ابزارها شامل موارد زیر است:

یک لوله که از طریق آن گاز به شکم بیمار پمپاژ می‌شود و به این ترتیب شکم باد کرده و مشاهده بهتر آپاندیس و نیز ایجاد فضای بیشتر برای جراح جهت کار امکان پذیر می‌شود.

یک لوله کوچک متصل به یک منبع نور و یک دوربین (لاپروسکوپ) که از طریق آن تصاویر تهیه شده از داخل شکم به یک تلویزیون برای مشاهده جراح امکان پذیر می‌شود.

ابزارهای جراحی مخصوص که برای خارج کردن آپاندیس استفاده می‌شوند.

هنگامی که آپاندیس از بدن بیمار خارج شد، شکاف‌های ایجاد شده بر روی شکم بخیه زده شده و در صورت استفاده از بخیه قابل جذب امکان حل شدن آن در فاصله چند روز پس از عمل جراحی وجود دارد. در غیر این صورت نیاز است که بیمار در طول 7 تا 10 روز پس از عمل جراحی برای کشیدن بخیه ها به مطب پزشک مراجعه کند.

جراحی باز
در برخی موارد، عمل جراحی سوراخ کلید برای بیمار پیشنهاد نمی‌شود و لازم است در عوض از عمل جراحی باز برای بیمار استفاده شود. این عمل جراحی در شرایط زیر برای بیمار تجویز می‌شود:

هنگامی که آپاندیس پاره شده باشد و توده‌ای تشکیل داده باشد که در اصطلاح به آن توده آپاندیس گفته می‌شود.

هنگامی که جراح تجربه کافی برای استفاده از لاپروسکوپ برای خارج کردن آپاندیس را ندارد.

هنگامی که فرد قبلاً از عمل جراحی باز در ناحیه شکم استفاده کرده باشد.

در این موارد، عمل جراحی شامل ایجاد یک شکاف بزرگ‌تر در ناحیه سمت راست پایین شکم بیمار برای خارج کردن آپاندیس است. هنگامی که بیمار به پریتونیت پیشرفته مبتلا شده باشد (عفونت لایه داخلی شکم) گاهی اوقات لازم است عمل جراحی با یک برش بزرگ در ناحیه وسط شکم انجام شود (لاپاروتومی).

پس از هر دو نوع عمل جراحی، آپاندیس فرد برای یک آزمایشگاه ارسال می‌شود تا عدم وجود سلول‌های سرطانی در آن مشخص شود. انجام این کار یک ارزیابی احتیاطی محسوب می‌شود، هر چند در حالت‌های نادر مشکلات جدی در این رابطه شناسایی می‌شود. 3


پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.mashreghnews.ir
3.www.drrezadoost.ir